AI eller inte AI - För bildgenerering

AI

3 min läsning

20 mars 2024

AI eller inte AI... 🤔

En funktion som jag velat få in i Pixelmost/Appmost länge nu är ett smidigt sätt att kunna lägga in/generera fram bilder. Man kan såklart importera in bilder man har själv på sin mobil/dator. Detta är såklart vettigt om man vill lägga in sin logotyp eller har gjort en anpassad bild själv i t.ex. Photoshop. Men vill man bara få in en snygg bakgrund inom ett viss ämne blir detta lite omständigare.

Ser dock följande nackdelar med AI för just bildgenerering i Pixelmost:

  1. Relativt dyrt

  2. Svårt att få önskat resultat, mycket jobb med prompter

  3. Rätt långsamt

  4. En bild i taget, svårt att få inspiration


Har länge kollat på att integrera mot OpenAIs nya bild-genererings-API, dock är detta relativt dyrt, cirka 40 öre per bild. Det låter kanske lite, men om en användare testar sig fram och genererar fram flera bilder kan detta snabbt bli tiotals kronor per användare vilket gör att tjänsten snabbt bör läggas bakom en betal-tjänst. 📈

Det andra jag upplevt är att en prompt ofta behöver finjusteras och bli relativt lång för att få ut något som användaren önskar sig. 🕝

Det tredje problemet är Dalle-3 jag ser är att det tar relativt lång tid att generera fram en enda bild. Detta gör nog att det tappar sin effektivitet och spontanitet.

Alternativet jag nu tar fram är att få mot Unsplash.com som har kurerade, snygga, taggade bilder gratis att använda. Fördelen är att man snabbt kan söka och få upp en i känslan oändlig lista med förslag och inspiration. Med ett klick laddas bilden ner, importeras i projektet och visas på rätt plats.

Det jag kanske ser i framtiden skulle kunna vara ett användningsområde för just AI i bild-hanteringen är för att generera fram ikoner. Här vill man ofta inte använda stock-bilder utan ha en unik, inte sällan abstrakt bild eller figur som logotyp. Eftersom Pixelmost och Appmost är verktyg för att bygga just app-design ser jag hur det skulle kunna vara en del av verktyget.


Skrivet av

Jonas Andersson

Appfrilans footer ikon

Vart jag sitter

Kontor: Norra Hamngatan 6, 411 14 Göteborg

jonas@appfrilans.se

+46 (0)31-388 07 60

Hör av dig

Tveka inte på att höra av dig!

Appfrilans AB © 2024. Org.nr. 5590403316. Säte: Mölndal