Apple inför nya regler kring integritet

apputveckling

3 min läsning

2 apr. 2024

Apple inför nya krav för utvecklare relaterat till användares integritet.

Apple har länge varit stora förespråkare av integritet. Ofta relaterat till hur känslig information man kan få ut via APIer i appar. Även relaterat till de villkor och dokument man måste tillhandahålla när man laddar upp en app.

En app till skillnad mot en hemsida har ofta större access till användarens personliga info i form av position, kontakt-listor, bilder, kamera och lagring. Många utav dessa kräver sedan nyare iOS-versioner manuellt tillåtelse inne i appen för att kunna användas. En app kan alltså inte bara säga att den kräver kontakt-listor för att kunna användas, utan användaren ska kunna neka just kontakt-list-access utan att resten av appen blir värdelös.

Nästa steg, med start 1 maj i år är att apputvecklare direkt i källkoden måste specificera vilka känsliga APIer man använder i appen. Även hur man använder informationer. Använder man gps-positionen måste man alltså kategoriera hur man använder informationen. Apple känner själva av detta och stoppar appar som inte följer detta.

Detta bli således ännu en del app-utvecklare måste ta hänsyn till och lägga tid på. Fördelen med just Appmost är att jag kan bygga in detta i plattformen och få till ett smidigt system för att specificera detta per app. Detta är också något som ingår i Appmosts service-avtal där man löpande får tillgång till förbättringar i plattformen under året vid en app-uppdatering. Just nu tar jag 499kr/månaden för denna tjänst. Som hittat!

Jonas

Skrivet av

Jonas Andersson

Appfrilans footer ikon

Vart jag sitter

Kontor: Norra Hamngatan 6, 411 14 Göteborg

jonas@appfrilans.se

+46 (0)31-388 07 60

Hör av dig

Tveka inte på att höra av dig!

Appfrilans AB © 2024. Org.nr. 5590403316. Säte: Mölndal